Actueel

» Nieuws
Jun 26, 2017

Beroep tegen integrale geboortezorg ontvankelijk verklaard


Posted by: sylvia

De rechter heeft vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann ontvankelijk verklaard in het beroep tegen de beleidsregel integrale geboortezorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De organisatie deed het beroep samen met de Patiëntenfederatie Nederland.

De Patiëntenfederatie en Clara Wichmann wilden de invoering van een nieuw geboortezorgsysteem tijdelijk tegenhouden, zodat er eerst een uitgebreid onderzoek kan worden gedaan naar keuzevrijheid van vrouwen. De organisatie vreest dat de nieuwe wetgeving ervoor zorgt dat er op grote schaal een nieuw stelsel kan worden ingevoerd, dat niet meer kan worden teruggedraaid. Er zou eerst moeten worden geëxperimenteerd met dit stelsel, zodat duidelijk wordt wat de gevolgen ervan zijn voor de keuzevrijheid van vrouwen, stelde Clara Wichmann in april dit jaar. Pas als dat in beeld is gebracht, kan er naar een nieuwe bekostiging worden gekeken.

Ontvankelijk verklaard
De rechter verklaarde het beroep van de vrouwenrechtenorganisatie op 22-6-2017 ontvankelijk, wat er volgens Clara Wichmann voor zorgt dat de invoering van de integrale geboortezorg op losse schroeven staat. ‘De rechter geeft aan dat niet alleen de volledige invoering van de integrale geboortezorg middels de beleidsregel, maar ook de huidige reorganisaties in zes regio’s die al afspraken hebben gemaakt in een inhoudelijke beoordeling van het bezwaar moeten worden meegenomen’, zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann. ‘Het kan namelijk zijn dat de prestatiegrond waarmee de verzekeraars in die regio’s zorg hebben ingekocht onrechtmatig is.’

De rechter stellen daarnaast dat niet kan worden uitgesloten dat de beleidsregel integrale geboortezorg gevolgen zou hebben voor de keuzevrijheid van vrouwen en het recht op zelfbeschikking.

Lees meer: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CBB:2017:203&showbutton=true&keyword=ECLI%3aNL%3aCBB%3a2017%3a203

© Copyright 2016-2022 - Geboortezorg Bijeen - Website: Best Reclamestudio